Mutfak Asansör Tarihi
Mutfak asansörü ( monşarj ) nedir?
Monşarj, dilimize Fransızcadan “monte-charge” kelimesinden devşirilmiş ; anlamı servis asansörüdür. Servis asansörleri mutfaklarda, restoranlarda yiyecek getirmek ve kirli bulaşıkları geri götürmek için kullanılan küçük bir asansör (çoğunlukla bel yüksekliğinde, tezgah hizasındadır.) – hemen hemen her otel, kafe ve restoranda gizli ve vazgeçilmez bir üründür. Bu zor aşınan küçük servis asansörleri katlar arasında insanları değil malzemeleri taşımak için tasarlanmıştır.
”21. yüzyılda, yemek asansörü popüler ve çoğu modern, şık otel, restoran, kulüp ve barlarda – hala sessiz ve görünmeyen bir ‘garson’ olarak tanımlanıyor. Güvenilir bir iş gücü haline geldi ve birden fazla katta düzenlenmiş catering işletmeleri için vazgeçilmez.
Mutfak asansörü geçmişi
Bu kaldırma cihazı binlerce yıldır kullanılmaktadır. Kaydedilen ilk kullanım, Romalılar çağında yaklaşık MÖ 200 yılına kadar uzanıyor. Bir mimar, malların hareketine izin vermek için bir servis asansörü kurmayı tarif etmiştir
Neden buna mutfak asansörü deniyor?
Görevli veya hizmetliler tarafından mutfak asansörü kullanılarak yemek ve yemekleri üst kattaki yemek odasına götürür ve mutfaktan restorana giderken tekrar aşağı iner, böylece gürültü ve yemek kokusunun müşterilerden izole edilmesini sağlardı. Terimin kökenleri, basitçe bu asansörün kendi sessiz garsonunuza sahip olmanın bir yolu olması, görülmemesi ve duyulmamasıdır.
Bir mutfak asansörü insanları taşıyabilir mi?
Kesinlikle hayır. Bu küçük asansörler yalnızca eşya taşımak için tasarlanmıştır.